Automatski menjač ili manuelni menjač za automobil? Prednosti i mane

Menjač na vašem vozilu omogućava promenu stepena prenosa, a time prenosi snagu sa motora na pogonsku osovinu. Sa nižim stepenom prenosa (manja brzina) povećava snagu uz smanjenje brzine, dok viši stepen smanjuje snagu ali povećava brzinu Vašeg vozila.

Ovakav sistem omogućava autu da distribuira brzinu i snagu na najbolji način. Iako se svi slažu sa konstatacijom da je transmisija apsolutno vitalna za unutrašnje funkcionisanje bilo kog automobila, ne postoji opšti konsenzus o tome koja je vrsta prenosa bolja – automatska ili manuelna. Velika dilema svih vozača da li je bolje odabrati ručni menjač ili automatski menjač.

Odgovor na ovo pitanje nije nimalo lako. I jedan i drugi vid prenosa poseduju jedinstvene prednosti i nedostatke. Znači, pre bilo kakve odluke o tome sa kakvom vrstom prenosa ćete kupiti auto, dobro razmislite i upoznajte se sa prednostima i manama kod jednog i drugog tipa menjača.

Osnovne prednosti automatskog menjača

Automobili koji poseduju automatski menjač dosta su lakši za upotrebu i komforniji u voznji. Ručica se nalazi između vozačevog i suvožačevog mesta. Na samom vrhu ručice nalaze se oznake P (parking), R (rikverc), N (neutral) i D (vožnja). Vozila sa automatskim menjačom imaju pedalu za gas i kočnicu.

Automatski menjači su u prethodnih nekoliko godina potisnuli manuelne menjače, pa se novi modeli automobila sada uglavnom prave bez ručice menjača. Ipak, uprkos njihovoj prividnoj popularnosti i rastu,automatski menjači nisu nužno bolji izbor za mnoge vozače.

Prednosti automatskih menjača

 

Lakši u vožnji

Iako nije posebno teško rukovati manuelnim menjačem i kvačilom (kasnije prelazi u rutinu), ipak je potrebno malo vremena i vežbe pre nego što se vozač nauči da svaki od svojih udova koristi nezavisno kako bi se kontrolisalo ručno prenosno vozilo. Nasuprot ovome, automatski menjači su mnogo jednostavniji i vozačima je znatno manje vremena potrebno za učenje.

Potrebno je manje manevrisanje

Veliki broj novih vozača se uči da je najsigurniji način za vožnju stalno držanje obe ruke na volanu. To je u potpunosti moguće pri vožnji vozila sa automatskim menjačem, ali nije uvek moguće kada je u pitanju automobil sa ručnim menjačem. Naime, potreba za ručnim prebacivanjem brzina iziskuje od vozača da desnu ruku često drže na menajču, što delimično utiče i na bezbednost i na koncentraciju vozača.

Korisnici nemaju brigu o gašenju automobila

Vrlo nezgodna situacija kada se Vaše vozilu ugasi na sred raskrsnice, samo zato što je vozač zaboravio da na semaforu prebaci u prvu brzinu, pa je to učinio iz druge. To se često dešava mlađim i neiskusnijim vozačima. Ipak, to nije uobičajen problem za one koji upravljaju automatskim menjačem, gde do gašenja može da dođe samo ako postoji mehanički problem u vozilu.

Potpuna kontrola vozila u prometnom saobraćaju

U prometnom saobraćaju gde automobil nije u stanju da razvije brzinu, vozači mogu primetiti da konstantno pokretanje i zaustavljanje postaje težak zadatak. Automatski menjači omogućavaju vozaču da se lagodno i kontrolisano kreće kroz gusti saobraćaj bez potrebe da koristi više od jedne papučice.

Prednosti manuelnog menjača

Vozila sa manuelnim menjačem ima spravu koja se zove ručica menjača, a koja ima obeležen broj brzina (npr. R,1,2,3,4, 5,6), kao i smer kretanja od najmanje do najveće brzine i rikverca. Koristi se uz kombinaciju nožnih pedala i ručnih pokreta ručice u zavisnosti od brzine kretanja vozila i stepena transmisije. Obavezno je da se pritisne kvačilo  svaki put kada želite da promenite brzinu u veći ili manji stepen prenosa.

Vozači koji više vole da budu uključeniji u unutrašnje funkcionisanje svog vozila, manuelni menjač je svakako favorizovaniji nego automatik. Ručni menjači su stariji od novijih automatskih modela, ali i dalje se radije koriste.

Nisu toliko skupi

U slučaju da imate ograničen budžet za kupovinu automobila, onda zaista nema dileme između odabira manuelnog i automatskog menjača. Okvirno automobil koji ima ručni menjač će vas koštati cak i do hiljadu evra manje od automatskog menjača istog modela. Pogotovo je izražena upotreba manuelnih menjača kod nas jer se radi o ne tako bogatim društvima. Pa se i iz tog razloga veliki broj vozača sa ovih prostora opredeljuje  za vozilo sa manuelnim menjačem.

Jeftinije održavanje

S obzirom na to koliko je teško ugraditi automatik i koje sve sisteme on treba da podržava, svaki kvar će Vas  skup koštati. Servis automatskih menjača je izuzetno skup i komplikovan. Automobili sa manuelnim menjačem zahtevaju vrlo malo održavanja, a održavanje i popravke obično koštaju mnogo manje za razliku od automatskih.

Ekonomičnija potrošnja goriva

Motori s manuelnim menjačem su manje složeni, manje su teški. Krajnji rezultat jeste da ćete moći da pređete  više kilometara sa dolivenim benzinom, nego što biste to mogli sa automatikom. Poznato je da ručni menjači štede vozačima i do 15% na troškovima goriva.

Veća kontrola nad automobilom

Automatski menjači su osmišljeni da odaberu najbolje rešenje za svaku situaciju, ali imaju tendenciju i da pogreše, prebacujući se na previsoku brzinu i trošeći snagu motora. U isto vreme, oni su napravljeni da odgovore na uslove u kojima se sreću, što vozačima ne dozvoljava da predvide predstojeće stanje, ili da namerno izaberu nižu brzinu za dodatnu snagu. Manuelni menjači daju vozaču veću kontrolu nad vozilom.